Сільська рада
с. Великий Житин, Рівненського р-ну, Рівненської обл.

ПОВІДОМЛЕННЯ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ!!!

None

 Випадки Африканської чуми свиней все частіше реєструють в Україні

З початку 2018 року по 1 лютого в Україні зафіксовано 18 спалахів захворювання на африканську чуму свиней (АЧС). Це менше показників початку 2017 року, повідомив глава Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа.

"У січні було зареєстровано 18 випадків африканської чуми свиней. Це вже менше, ніж в минулому році. 

За січень поточного року близько половини випадків, які були виявлені – це випадки в дикій фауні.

Всього з 2012 року було зареєстровано 326 спалахів АЧС, з них 163 випадки сталися лише за 2017 рік.

Нагадаємо, поки що в Україні вимирає поголів'я свиней - кількість цих тварин скоротилася на 8,2% – до 6,12 млн голів. В цілому поголів'я великої рогатої худоби (ВРХ) в Україні станом на 1 січня 2018 року склало 3,628 млн голів. Це на 1,5% менше, ніж на аналогічну дату 2017 року.

Як раніше відзначали експерти, на ситуацію з поголів'ям свиней в Україні негативно вплинула епідемія африканської чуми (АЧС).


Африканська чума свиней – вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не представляє. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур