Сільська рада
с. Великий Житин, Рівненського р-ну, Рівненської обл.

ОБЕРЕЖНО СКАЗ

None

Сказ – хвороба смертельна

 

Сказ - це гостре інфекційне захворювання теплокровних тварин та людини, що характеризується специфічним ураженням центральної нервової системи, важким прогресуючим перебігом та смертельний для людини. Джерелом інфекції є хворі на сказ дикі ( вовки, лисиці, ведмеді, зайці, білки, миші) та домашні ( собаки, коти, велика та мала рогата худоба, коні, свині) тварини.

Збудник сказу – вірус, який вражає центральну нервову систему ,що призводить до порушення дихання і внаслідок цього до смерті. Вірус виділяється у хворих тварин із слиною,тому зараження найчастіше настає при покусах,а також може відбуватися при ослиненні шкіри,при зніманні шкіри із хворої тварини її виробленні.

Поява диких тварин в населених пунктах серед білого дня повинна насторожити,тому що хворі тварини втрачають страх перед людиною,можуть заходити на подвір'я, нападати на домашніх тварин та людей.   Вірус сказу може з'явитися в слині за 10-14 днів до проявів хвороби і заразитися можна навіть від зовні здорової тварини.

Перша допомога після отримання будь – яких ( покуси, подряпини, ослинення) ушкодження від хворої, підозрілої чи невідомої тварини полягає у негайному промиванні рани  водою з милом ( краще господарським) . Першу допомогу потерпілому зобов'язані надати всі лікувальні установи та підрозділи швидкої допомоги. Після надання першої медичної допомоги потерпілий направляється в спеціалізований пункт ( кабінет) для призначення та проведення курсу щеплень проти сказу (антирабічних щеплень).  Треба знати, що щеплення ефективне тільки в тому випадку, коли воно виконується не пізніше 14 днів від моменту покусу чи ослинення.

Інкубаційний період у людей триває від 10 днів до 1 – 1,5 року .  Найнебезпечнішими є покуси в голову та пальці кистей рук.     

Заходами попередження сказу серед тварин є регулювання чисельності диких тварин, відлов бродячих тварин та кішок, правильне утримання домашніх собак, обов'язкова щорічна профілактична імунізація собак проти сказу.

Шановні громадяни! Будьте уважні , при покусах будь-якої тварини звертайтесь до лікаря. Пам'ятайте, єдиним засобом попередження сказу є щеплення.